Szakács a Teraszon – a második recept
A második borvacsoránkon a résztvevők többsége által legjobbnak ítélt somlói étel-bor párosítás : Báránysült vele sült zöldségekkel és hagymás törtkrumplival – Kőfejtő Juhfark
Hozzávalók:
csontos báránycomb – kb. 20 dkg /fő
Együtt sül a báránnyal :
gyökérzöldségek ( sárgarépa, petrezselyem, zeller ) – a mennyiségek alább attól függően, hogy készítünk-e még másik köretet is
vörös- és fokhagyma
póréhagyma
Ízesítés: só, kakukkfű, rozmaring
1/2 l somlai cuvée
Az ételt lehetőleg belül zománcos, fedeles cserépedényben készítsük, ha nincs, a tepsit mindenképpen tartsuk a lassú sütés alatt fóliával letakarva. A combot csontostól, a zöldségeket kockára, a hagymákat karikára vágva a cserépedénybe tesszük. Fűszerezzük, leöntjük 1/2 l somlai borral, majd mérettől függően 3-5 óráig 160 C fokos sütőben lassan, keverés és forgatás nélkül sütjük, míg a hús porhanyós nem lesz ill. könnyen le nem válik a csontról. Ha fagyasztott hússal dolgozunk, tegyünk alá 2 dl vizet is.
A hagymás törtkrumplihoz karikára vágott hagymát disznózsíron vagy szalonnazsíron pirítunk és a tört krumplihoz adjuk. Mást a krumplihoz nem adunk, csak sót ízlés szerint.
A húst a sütés után szeleteljük.
Szabó István, szakács