Borászatok

A 2015 – ben átadott 5Ház Borbirtok ( korábban Bálint Pincészet )  épület-komplexuma a maximális táj-és környezet- tisztelet legkiválóbb példája lett a Somló Hegyen. 150 főt befogadni képes, majdnem 60 m átmérőjű látványpincéjük kupolájából semmi sem látszik már – ezt az egyedi tervezésű, mérnöki bravúrnak számító betonkupolát ugyanis teljes egészében besüllyesztették a hegybe. Ami viszont látszik, az 5 darab gyönyörű, tájba teljesen illő, stílusos kis parasztház. Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházójának Somló iránti tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, hogy a tulajdonos maga iratkozott be borászati képzésre, és a 2 hektáros területről szüretelt szőlőből ma már saját kezével készíti tiszta, elegáns és az északi oldalra jellemző “keménybazaltos” borait.

Várva várt hiánypótló mind az új stílusú,  minőségi borok, mind pedig a helyi turizmusfejlesztés terén.

Kóstolójegyzet a pincészet 2009-es évjáratú olaszrizlingjéről és juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/04/17/balint-pince-somloi-olaszrizling-2009/
http://borravalo.hu/2013/04/16/balint-pince-somloi-juhfark-2009/

Terület: 4,5 (Somló , Csobánc) , déli oldal
Küldetés: "Folyamatos tanulással és kísérletezéssel a lehető legszebb borokat készíteni"

Barcza Bálint apai és anyai ágon is évszázados borászhagyományokkal rendelkező családok sarja. Balatoni szőlőik mellett a Somló egyik legkiválóbb ( és legnehezebb) déli fekvésű területét műveli és legtöbb idejét itt is tölti, a közvetlenül a somlói “Kőkonyha” alatt található családi pincében. Bálint tanult borász, ennek ellenére nagy alázattal és tisztelettel, nem elkapkodva alkotja meg évről évre új borait, mindig csak azt tárva a nagyközönség elé, amit arra érdemesnek tart. 2012-ben Somlói Juhfarkja először nálunk került forgalomba. A Vándor pince mellett Bálint tipikusan az a fiatal borász, akire mind a helyiek, mind pedig a borértő nagyközönség szívesen tekint úgy, mint Somló legújabb borásznemzedékének oszlopos tagjára.

Barcza Bálint Cuvée

2 400 Ft

Kevés olyan palackozott bor van a Somlón, amit annyira vártunk, mint Barnabás pince Hárslevelűje és Furmintja. A több, mint tíz éve egyszerű borturistaként Somlóra látogató Tóth Barnabás első somlói “meglátni és megszeretni” pillanata óta hosszú utat járt be szőlészként és borászként is. Azon kevés szerencsés emberek egyike, aki minden külső ok és kényszer nélkül tökéletesíthette tudását: a Somló legértékesebb dűlőjének szívében, annak is a kellős közepén őszinte szeretettel művelt tőkéivel szemben sem mennyiségi, sem pedig anyagi elvárásai nincsenek. Tíz év alatt ebből a szerelem-házasságból számos bor született pincéjében. Szerintünk mindegyik kiváló tétel volt, néha a térdenállás jutott a kereskedő eszébe, hogy Barnát rávegye arra, hogy kihozza borát a piacra. Ő azonban kizárólag a tökéletessel elégedett, de talán még onnan is menne továb… A 2013-ban debütáló Barnabás Furmint és Hárslevelű nagyjából ezen kategóriába sorolható, a Hárslevelű azonnal az ötödik legjobb fehér szárazbor lett a Népszabadság TOP 100-as listáján.

5 Ház Borbirtok Olaszrizling

1 950 Ft

A hazai borvilágba 2011-ben új tehetségként üstökösként “berobbanó” Csetvei Krisztina alapvetően Móri boraival nyűgözi le közönségét, és kevesen tudják, hogy Somlón, a Szt. Ilona kápolna mellett is van egy kis területe. Az itt termett olaszrizlingből készül reduktív eljárással a ez a Kő-Papír-Olló sorozatban megjelenő friss, fiatalos somlói bor, az új generációs vonal erősítéseképpen.

Webáruházunkban a pincészet móri borai is kaphatóak.

 

A Hegy “bejáratánál”, saját állandó nyitva tartással működő, közismert Borház borai csak azért kaphatók nálunk is már az első napoktól, mert a tulajdonosok fontosnak tartották, hogy közös kezdeményezésünkben részt vegyenek, amiért külön köszönet. Kiváló területen termő olaszrizlingjeik évtizedek óta trend-határozó és Somló-formáló borok.

Kirándulók kedvence, könnyen érthető- és iható borokkal ill.  komoly, nagy “Selection” kategóriájú tételekkel .

Kóstolójegyzet a pincészet 2011-es évjáratú juhfark, és 2008-as évjáratú olaszrizling borairól:
http://borravalo.hu/2013/05/14/csordas-fodor-nagy-somloi-olaszrizling-2008/
http://borravalo.hu/2013/04/29/csordas-fodor-nagy-somloi-juhfark-2011/

Terület: 2,5 ha, Ság Hegy
Küldetés: "A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél"

Első Ság – hegyi borászatunk. Ez a kis családi pincészet egészen lenyűgöző professzionalitással készíti és tálalja borait, figyelembe véve a méretüket és az elhelyezkedésüket. 2005-ös piacra lépésük óta a Dénes Hegybirtok minden borkedvelő számára ismert névvé vált, ismertté téve egyben a Nagy-Somlói borrégió ezen még kevésbé felfedezett részét is. A Dénes borok a termőhely és a szőlészet közötti harmónia megvalósulásának kiváló példája, a Ság – Hegy pedig Magyarország egyik még felfedezetlen, de elképesztően gyönyörű kis ékköve.

Az egyik első Somlói pince, akiknek köszönhetően a rendszerváltás után a Somlói borvidék újra felkerült a borkedvelők térképére. Fekete Béla neve mára eggyé vált a Heggyel – 88 évesen méltán hívják a Somló Nagy Öregjének. Klasszikus, rendkívül magas és állandó minőségű borai lassan 30 éve töretlenül újabb és újabb híveket toboroznak Béla Bácsinak – és magának a Hegynek is. 2014-től új befektető-tulajdonosokkal, de töretlen lelkesedéssel folytatódik a munka a pincészetnél. Béla bácsi továbbra is részt vesz a teljes borkészítési folyamatban, de már csak mint tanácsadó – a fizikai munkát inkább most már a fiatalabbakra hagyja..

A Fekete borokat igazából nem eladnunk kell, hanem megpróbálni igazságosan elosztani vásárlóink között.

Kóstolójegyzet a pincészet 2008-as hárslevelű, és 2007-es olaszrizling boráról:
http://borravalo.hu/2013/05/16/fekete-bela-somloi-harslevelu-2008/
http://borravalo.hu/2013/05/27/fekete-bela-somloi-olaszrizling-2007/

Terület: 1 ha, Déli oldal
Küldetés: Somló felsőfokon

Györgykovács Imrét nem lehet, nem kell és nem is vállalkozunk bemutatni. Ugyanolyan legenda ő a Somló életében, mint amilyen Fekete Béla bácsi: a rendszerváltás utáni időszak maroknyi kis pincéinek egyike, amelynek a Somló mai hírnevét köszönhetjük. Györgykovács Imre a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés tulajdonosa, 2012 évben a borászok borásza.

A Somlói Borok Boltjának egyik legkeresettebb pincészete

Kóstolójegyzetek a pince 2010-es olaszrizling, és 2011-es furmint borairól:
http://borravalo.hu/2013/05/10/gyorgykovacs-imre-somloi-olaszrizling-2010/
http://borravalo.hu/2013/05/29/gyorgykovacs-furmint-2011/

Hogy az egykori borkereskedő, Takács Lajos, aki ráadásul Tokaj Hegyaljáról származik egyszer majd a Somló állandó lakója és egyik csúcs-borásza lesz, valószínűleg senki nem gondolta tizenöt évvel ezelőtt. A Hollóvár borok nagyon igényes, letisztult, magas minőségű “alkotások”, számos nagy magyar étterem tartja őket rendkívüli stabilitásuk és ételekhez való párosíthatóságuk miatt. A pince és a szőlőterületek déli bazaltorgonákon fészkelő hollók közvetlen szomszédja – innen a név. Lajos 2014-től eredeti szülőhelyén, Tokajban folytatja munkásságát. Somlói birtokának egy részét Kis Tamás, a Vándor pincészet tulajdonosa műveli tovább, a többi terület a Kreinbacher Birtok tulajdona lett. A Hollóvár borokból még két évjárat került piacra, ebből már csak a 2013-as kapható, a készlet erejéig.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011-es furmint és hárslevelű borairól:
http://borravalo.hu/2013/06/19/hollovar-furmint-2011/
http://borravalo.hu/2013/06/25/hollovar-harslevelu-2011/

Terület: 3 ha, délkeleti oldal.
Küldetés:  Tisztaság, egyszerűség, kompromisszummentesség.

A Somlói Borok több évszázados hírneve fennmaradásának egyik szívet melengető záloga ez az új generációs, volt Apátsági területen és pincében működő Borászat. Évről évre konzisztensen elképesztő minőségű kézműves boraikkal a borászat méltán vált mára “kultuszpincévé”. Mivel minden évben az összes borukat eladják, így minden SAP évjáratváltást egyfajta türelmetlen várakozás előz meg a hazai borpiacon, a termékmarketing nagymesteréhez, Steve Jobs – hoz méltó eseménnyé varázsolva az új apátsági borok piacra kerülését.

A SAP borok kereskedők közötti felosztása a leölt sárkányok, kiszabadított királylányok és örök kárhozatra vetett gonosz haramiák számának tényszerű igazolása után és alapján történik. Mi elég jól állunk sárkányilag, nálunk rendszerint kapható a teljes szortiment, de a 2016-os év keserves lesz: 2014-ben a Somlón szinte alig maradt termés az esők miatt, egy évjáratot ugrunk valószínűleg.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011-es évjáratú hárslevelűjéről és olaszrizlingjéről:
http://borravalo.hu/2013/10/01/somloi-apatsagi-pince-harslevelu-2011/
http://borravalo.hu/2013/09/13/somloi-apatsagi-pince-olaszrizling-2011/

Kis Tamást a szíve hozta a Somlóra – és sokunk reménye teljesül, mikor arról hallunk, hogy 2014-től végleg a Somló mellett kötelezi el magát. Tamás az egyik legfiatalabb borász a Hegyen, aki két év töretlen egyboros sikere után a 2013-as évjáratban nemcsak új fajtaborokkal, és új Aszó-dűlőbeli területtel bővítette kezdetben pirinyó pincészetét, de az idei év legjobb híreként 2014. tavaszától a Hollóvár pincészet  néhány területének kezelését is átvette.   Három éve ezt írtuk róla: “Tamás keze nyomán várhatóan ilyen igazi nagy Somlói borok születésének lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő években – merthogy igazi tehetséget nyert vele a hegy.” Nem tévedtünk. Takács Lajos somlói öröksége jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.

A 2012-es borászati év egyik legnagyobb somlói felfedezettje, 2015 évtől Junibor-tag, az első (és eddig egyetlen) a Somlóról.

Terület: 2 hektár
Küldetés: Kis családi pincészetként a Somlói borászati és vendéglátós hagyományok szerves részévé válni

A somlóvásárhelyi Szalai család 1964 óta foglalkozik borkészítéssel. 2 hektárt művelnek a déli oldalon, ahol juhfark, furmint és irsai olivér fajtákkal dolgoznak. A borászati eljárásban nem használnak fajélesztőt és savtompítást sem végeznek. A pince 20 fő vendég fogadására is alkalmas. Az elsőként a Somlói Borok Boltjában kapható 2013 -as Szalai Juhfark 1 évig érlelődött tölgyfa hordóban. Jelenleg a pince borainak 1%-a kerül csak palackozásra – 3-4 éven belül viszont a család szeretné elérni hogy a borok fele így kerüljön majd forgalmazásra.

Terület: 50+ ha, minden oldalon
Küldetés: “A Tornai Pincészet ars poeticája a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazása” ( forrás: Tornai Pincészet )

Szinte nincs olyan család a Somló környéki falvakban, akinek valamelyik tagja ne ismerte volna a Tornai Pincészet alapítóját, Tornai Endrét – Bandi bácsit – és akinek az életére valamilyen módon ne lett volna hatással, beleértve e sorok íróját is.  A közülünk pár éve távozott karizmatikus alapító életművének méltó jutalmaként még láthatta annak kiteljesedését: a mostanra már a harmadik generáció által irányított Tornai Pincészet a Somló szerves része, a Hegy elképzelhetetlen lenne nélkülük.  Legfőképpen azok a vendégeink örülnek meg nálunk a Tornai boroknak, akiknek már nincs idejük/erejük átmenni a Hegy túlsó végébe a pincészet saját boltjába.

Kóstolójegyzet a pincészet 2009 évjáratú Top Selection Juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/09/11/tornai-pinceszet-top-selection-juhfark-2009/

Terület: 0,5 ha, Nyugati oldal
Küldetés: A Somló adta lehetőségek elegáns stílusban és nemzetközi minőségben való megmutatása egyetlen pohár borban.

Tóth Péter a Somló-környékének szülötte, családi szőlőterületeiket kertészeti egyetemi évei alatt, saját ösztöndíjából telepítette újra. Péter mostanra elhíresült, a Somlói Borok Boltjában debütáló 2011-es Kőfejtő  Cuveé-jét a piacra kerülése után azonnal Budapest Borának választották. A pince első fajtaborai 2016 – ban kerültek a piacra. Ezek a Somló 4 fő fajtájából készültek: juhfark, furmint , hárslevelű és olaszrizling . A Kőfejtő márkanév a pince elhelyezkedésére utal – ez a Somló nyugati oldalán az 1900-as évek elején rövid ideig működő régi kőfejtő mellett található ugyanis.

A somlai pincészetek közül talán az egyik legszebb célból létrejött gazdaság.  Tokaji és villányi területeik mellett Somlón a déli oldalon a volt ciszterci apátsági dűlőben találtak “otthont” álmaiknak Zsiraiék, ahonnan 2012-ben a Somlóról elsőként piacra került boraik a Somlói Borok Boltjában debütáltak. A Somlai sorozat nagy ígéretű, a Somlót utolsó cseppig “visszaadó”, ugyanakkor könnyed és tiszta borok. Webáruházunkban a pincészet tokaji borai is kaphatóak.

Egyik legnépszerűbb borászatunk, fiatalos, üde, kiváló marketing háttérrel.