Borászatok

A 2015 – ben átadott 5Ház Borbirtok ( korábban Bálint Pincészet )  épület-komplexuma a maximális táj-és környezet- tisztelet legkiválóbb példája lett a Somló Hegyen. 150 főt befogadni képes, majdnem 60 m átmérőjű látványpincéjük kupolájából semmi sem látszik már – ezt az egyedi tervezésű, mérnöki bravúrnak számító betonkupolát ugyanis teljes egészében besüllyesztették a hegybe. Ami viszont látszik, az 5 darab gyönyörű, tájba teljesen illő, stílusos kis parasztház. Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházójának Somló iránti tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, hogy a tulajdonos maga iratkozott be borászati képzésre, és a 2 hektáros területről szüretelt szőlőből ma már saját kezével készíti tiszta, elegáns és az északi oldalra jellemző “keménybazaltos” borait.

Várva várt hiánypótló mind az új stílusú,  minőségi borok, mind pedig a helyi turizmusfejlesztés terén.

Kóstolójegyzet a pincészet 2009-es évjáratú olaszrizlingjéről és juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/04/17/balint-pince-somloi-olaszrizling-2009/
http://borravalo.hu/2013/04/16/balint-pince-somloi-juhfark-2009/

Terület: 4,5 (Somló , Csobánc) , déli oldal
Küldetés: "Folyamatos tanulással és kísérletezéssel a lehető legszebb borokat készíteni"

Barcza Bálint apai és anyai ágon is évszázados borászhagyományokkal rendelkező családok sarja. Balatoni szőlőik mellett a Somló egyik legkiválóbb ( és legnehezebb) déli fekvésű területét műveli és legtöbb idejét itt is tölti, a közvetlenül a somlói “Kőkonyha” alatt található családi pincében. Bálint tanult borász, ennek ellenére nagy alázattal és tisztelettel, nem elkapkodva alkotja meg évről évre új borait, mindig csak azt tárva a nagyközönség elé, amit arra érdemesnek tart. 2012-ben Somlói Juhfarkja először nálunk került forgalomba. A Vándor pince mellett Bálint tipikusan az a fiatal borász, akire mind a helyiek, mind pedig a borértő nagyközönség szívesen tekint úgy, mint Somló legújabb borásznemzedékének oszlopos tagjára.

Barcza Bálint Cuvée

2 400 Ft

Kevés olyan palackozott bor van a Somlón, amit annyira vártunk, mint Barnabás pince Hárslevelűje és Furmintja. A több, mint tíz éve egyszerű borturistaként Somlóra látogató Tóth Barnabás első somlói “meglátni és megszeretni” pillanata óta hosszú utat járt be szőlészként és borászként is. Azon kevés szerencsés emberek egyike, aki minden külső ok és kényszer nélkül tökéletesíthette tudását: a Somló legértékesebb dűlőjének szívében, annak is a kellős közepén őszinte szeretettel művelt tőkéivel szemben sem mennyiségi, sem pedig anyagi elvárásai nincsenek. Tíz év alatt ebből a szerelem-házasságból számos bor született pincéjében. Szerintünk mindegyik kiváló tétel volt, néha a térdenállás jutott a kereskedő eszébe, hogy Barnát rávegye arra, hogy kihozza borát a piacra. Ő azonban kizárólag a tökéletessel elégedett, de talán még onnan is menne továb… A 2013-ban debütáló Barnabás Furmint és Hárslevelű nagyjából ezen kategóriába sorolható, a Hárslevelű azonnal az ötödik legjobb fehér szárazbor lett a Népszabadság TOP 100-as listáján.

5 Ház Borbirtok Olaszrizling

1 950 Ft

Igazi családi Birtok, ahol a különböző generációk értékei egységes egésszé álltak össze. Ez a harmónia tükröződik fiatalos, friss boraikban, és teszi széles körben elfogadhatóvá komolyabb, testes tételeiket. A pincészet választéka minden generációnak és minden ízlésnek tartalmaz megfelelő tételt – az idősebb uraktól a fiatal hölgyekig.

Hölgyvásárlóink egyik kedvenc pincészete.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011 évjáratú tramini és primavera borairól:

http://borravalo.hu/2013/04/25/bogdan-pince-tramini-2011-feledes/
http://borravalo.hu/2013/04/22/bogdan-primavera-2011/.

 

“Az alapítók – Curt Clements és felesége, Erika – beleszerettek a Somló hegy mesébe illő vidékébe és 2010-ben létrehozták a Clements-birtokot. A birtok folyamatos bővítés és fejlesztés alatt áll, mely ma 1,6 hektár területen fekszik. A pincészet a hegy déli oldalán található Serétes- és Grófi-dűlő lankáin terül el, melyen a birtok szőlő termelése és borpalackozása ma 16000 m2-es területen működik.

Az első bor palackozása és értékesítése 2014. évben kezdődött. A pincészet borászai Szabó László és fia ifj. Szabó László, akik felmenőik tapasztalatait, több évtizeden át gyűjtött saját ismereteiket illetve a modern tudományok javát ötvözve állítják elő évről évre díjnyertes boraikat, munkásságukban úgy a tradíció mint a fiatalos lendület egyaránt megtalálható.

A pincészet vendégház kialakítása megtörtént, így a nagyközönség számára a borkóstolás szolgáltatást egy jelenleg 20-25 fő befogadására képes teremmel tesszük lehetővé ahol alkalmanként kisebb rendezvényekkel várjuk kedves vendégeinket.

Kezdő pincészet lévén elsődleges célunk, hogy a boraikat megismerje és megkedvelje a közönség. Jelenleg forgalomba hozott fajta az olaszrizling így célkitűzés továbbá a palackozott borok kínálatának bővítése juhfark, furmint ,cuvé fajtákkal, boraink kereskedelmi forgalomba kerülése illetve hosszabb távon a kis pincészet komoly borgazdasággá fejlődése megőrizve a hagyományos kispincészet értékeit. “

Forrás: Clements Birtok

A hazai borvilágba 2011-ben új tehetségként üstökösként “berobbanó” Csetvei Krisztina alapvetően Móri boraival nyűgözi le közönségét, és kevesen tudják, hogy Somlón, a Szt. Ilona kápolna mellett is van egy kis területe. Az itt termett olaszrizlingből készül reduktív eljárással a ez a Kő-Papír-Olló sorozatban megjelenő friss, fiatalos somlói bor, az új generációs vonal erősítéseképpen.

Webáruházunkban a pincészet móri borai is kaphatóak.

 

A Hegy “bejáratánál”, saját állandó nyitva tartással működő, közismert Borház borai csak azért kaphatók nálunk is már az első napoktól, mert a tulajdonosok fontosnak tartották, hogy közös kezdeményezésünkben részt vegyenek, amiért külön köszönet. Kiváló területen termő olaszrizlingjeik évtizedek óta trend-határozó és Somló-formáló borok.

Kirándulók kedvence, könnyen érthető- és iható borokkal ill.  komoly, nagy “Selection” kategóriájú tételekkel .

Kóstolójegyzet a pincészet 2011-es évjáratú juhfark, és 2008-as évjáratú olaszrizling borairól:
http://borravalo.hu/2013/05/14/csordas-fodor-nagy-somloi-olaszrizling-2008/
http://borravalo.hu/2013/04/29/csordas-fodor-nagy-somloi-juhfark-2011/

Terület: 2,5 ha, Ság Hegy
Küldetés: "A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél"

Első Ság – hegyi borászatunk. Ez a kis családi pincészet egészen lenyűgöző professzionalitással készíti és tálalja borait, figyelembe véve a méretüket és az elhelyezkedésüket. 2005-ös piacra lépésük óta a Dénes Hegybirtok minden borkedvelő számára ismert névvé vált, ismertté téve egyben a Nagy-Somlói borrégió ezen még kevésbé felfedezett részét is. A Dénes borok a termőhely és a szőlészet közötti harmónia megvalósulásának kiváló példája, a Ság – Hegy pedig Magyarország egyik még felfedezetlen, de elképesztően gyönyörű kis ékköve.

Az egyik első Somlói pince, akiknek köszönhetően a rendszerváltás után a Somlói borvidék újra felkerült a borkedvelők térképére. Fekete Béla neve mára eggyé vált a Heggyel – 88 évesen méltán hívják a Somló Nagy Öregjének. Klasszikus, rendkívül magas és állandó minőségű borai lassan 30 éve töretlenül újabb és újabb híveket toboroznak Béla Bácsinak – és magának a Hegynek is. 2014-től új befektető-tulajdonosokkal, de töretlen lelkesedéssel folytatódik a munka a pincészetnél. Béla bácsi továbbra is részt vesz a teljes borkészítési folyamatban, de már csak mint tanácsadó – a fizikai munkát inkább most már a fiatalabbakra hagyja..

A Fekete borokat igazából nem eladnunk kell, hanem megpróbálni igazságosan elosztani vásárlóink között.

Kóstolójegyzet a pincészet 2008-as hárslevelű, és 2007-es olaszrizling boráról:
http://borravalo.hu/2013/05/16/fekete-bela-somloi-harslevelu-2008/
http://borravalo.hu/2013/05/27/fekete-bela-somloi-olaszrizling-2007/

Géró Péter első Juhfark bora 2015-ben üstökösként tűnt fel a Somló egén – és azóta is töretlenül szerzi a hegynek, a Juhfarknak és a pincének is a híveket. Szakmai kóstolókon és vendégeink körében is az egyik legsikeresebb, legtöbbre értékelt új Somlói tétel, egy újabb Somlói kispincés “kincs” amit volt szerencsénk elsőként forgalmazni. Izgatottan vártuk a folytatást, és nem csalódtunk:  2016 májusától kaphatóak Péter hárslevelű és somlai házasítás borai is boltunkban és webáruházunkban.

Terület: 1 ha, Déli oldal
Küldetés: Somló felsőfokon

Györgykovács Imrét nem lehet, nem kell és nem is vállalkozunk bemutatni. Ugyanolyan legenda ő a Somló életében, mint amilyen Fekete Béla bácsi: a rendszerváltás utáni időszak maroknyi kis pincéinek egyike, amelynek a Somló mai hírnevét köszönhetjük. Györgykovács Imre a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés tulajdonosa, 2012 évben a borászok borásza.

A Somlói Borok Boltjának egyik legkeresettebb pincészete

Kóstolójegyzetek a pince 2010-es olaszrizling, és 2011-es furmint borairól:
http://borravalo.hu/2013/05/10/gyorgykovacs-imre-somloi-olaszrizling-2010/
http://borravalo.hu/2013/05/29/gyorgykovacs-furmint-2011/

“Hegedűs Péter és felesége, Christine Hegedűs egy romantikus magyarországi kirándulás alkalmával ismerték meg a Somló hegyet. Az alapítókat magával ragadta ez a miliő így 2003-ban vásárolták meg az első szőlőterületet az Aranyhegy-dűlőben. A birtok folyamatos bővítés és fejlesztés alatt áll, ma 0,5 hektár területen fekszik.

Az első bor palackozása 2005. évben történt. A pincészet borászai Szabó László és fia ifj. Szabó László, akik felmenőik tapasztalatait, több évtizeden át gyűjtött saját ismereteiket illetve a modern tudományok javával ötvözve állítják elő évről évre díjnyertes boraikat, munkásságukban úgy a tradíció mint a fiatalos lendület egyaránt megtalálható.

Kisméretű pincészet lévén a legfontosabb szempont az abszolút prémium minőségű borok limitált mennyiségben történő palackozása illetve az erre fogékony hozzáértő közönségnek történő értékesítése. Jelenleg forgalomba hozott fajta a Furmint és a Juhfark. Távlati víziónk a borászati szakma élvonalába emelése, pincészetünk országos népszerűségének kivívása.”

Forrás: Hegedűs-Szabó Pincészet

Hogy az egykori borkereskedő, Takács Lajos, aki ráadásul Tokaj Hegyaljáról származik egyszer majd a Somló állandó lakója és egyik csúcs-borásza lesz, valószínűleg senki nem gondolta tizenöt évvel ezelőtt. A Hollóvár borok nagyon igényes, letisztult, magas minőségű “alkotások”, számos nagy magyar étterem tartja őket rendkívüli stabilitásuk és ételekhez való párosíthatóságuk miatt. A pince és a szőlőterületek déli bazaltorgonákon fészkelő hollók közvetlen szomszédja – innen a név. Lajos 2014-től eredeti szülőhelyén, Tokajban folytatja munkásságát. Somlói birtokának egy részét Kis Tamás, a Vándor pincészet tulajdonosa műveli tovább, a többi terület a Kreinbacher Birtok tulajdona lett. A Hollóvár borokból még két évjárat került piacra, ebből már csak a 2013-as kapható, a készlet erejéig.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011-es furmint és hárslevelű borairól:
http://borravalo.hu/2013/06/19/hollovar-furmint-2011/
http://borravalo.hu/2013/06/25/hollovar-harslevelu-2011/

A Kancellár Birtok a Nagy-Somlói borvidék legfiatalabb pincészete. A borászat megalakítására 2014 tavaszán került sor, amikor 11 hektáron kezdték el a gazdálkodást, volt Oszvald-birtok nagy részének átvételével. A termőterületek a hegy derekán, nagy lejtésű, nehezen művelhető, de a szőlő szempontjából ideális területen fekszenek.
Fajták: juhfark, furmint, hárslevelű és olaszrizling.  2015-ben már több mint 16 hektáron folyik a gazdálkodás, az új tulajdonosok az eddigiek mellett új szőlőfajták telepítését és célul tűzték ki.

Terület: 8 ha, déli, keleti és északi oldalakon
Küldetés: Hűség és tradíció.

 

A többgenerációs családi pincészetet működtető Kolonics Károly a történelmi, ezen belül is a somlóvidéki hagyományok egyik leghűségesebb követője és ismerője. Fahordós érlelésű, hozamkorlátozott, jellegzetesen “Somlós” borai mára jól ismertek a hazai piacon, a közelmúltban pedig határainkon túl, Lengyelországban, Kínában és Erdélyben is hódítottak új híveket. A pince vendégháza a Somló egyik legnépszerűbb szállása, Karcsi pedig szépen lassan végleg megkapja “a somlói olaszrizling-király” titulust a szaksajtótól. 2009-es Olaszrizligje a Pannon Bormustra egyik száraz fehér csúcsbora lett.

Somlórajongó borturisták egyik kedvenc borászata, rendszeres visszajárókkal.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2009-es furmint, és 2011-es olaszrizling borairól : http://borravalo.hu/2013/06/04/kolonics-furmint-2009/
http://borravalo.hu/2013/06/21/kolonics-olaszrizling-2011/

Terület: 50+ha, minden oldalon
Küldetés: “…az elérhető legmagasabb minőségű borokon keresztül megmutatni a Somló kivételes képességét.” (Kreinbacher József)

 

Az utóbbi évtized legnagyobb fejlesztéseinek tulajdonosát a Somló ismerőinek aligha kell bemutatnunk: a Somló-hegy mai arculatát nagy mértékben a Kreinbacher Birtok jelenléte formálta olyanná, amilyennek ma látjuk. Boraik kiváló minőségű, a legmodernebb szőlészeti- és borászati technológiával- és humánerőforrás háttérrel bíró termékek, felsorolhatatlan mennyiségű országos és nemzetközi díj nyertesei. 2013-ben tovább bővített pezsgőpincészetük és borászati központjuk a hegy déli arculatát végleg megváltozató és meghatározó építészeti jelenség, 2015-ben nyílt szállodájuk és éttermük pedig igazi, magas minőségű hiánypótolók a Somló turisztikai életében.

A Kreinbacher választék a hozzánk betérő borturisták „check”-listájának egyik állandó eleme.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2009-es somlói cuvée, és 2011-es juhfark borairól
http://borravalo.hu/2013/05/31/kreinbacher-somloi-2009/
http://borravalo.hu/2013/06/27/kreinbacher-juhfark-2011/

Terület: 1,5 ha, keleti oldal.
Küldetés: “…szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak…”

A Laposa név leginkább a Balatoni borok szerelmeseinek cseng ismerősen, kevesebben tudják róluk, hogy Somlón is művelnek szőlőt, bár talán a “bazaltbor” megálmodóinál ez nem is lehet másként.  Laposáék somlói területéről önállóan juhfark, méltán híres ‘4Hegy’ tételükhöz pedig házasítva olaszrizling kerül a palackokba.

A Balaton-Felvidék szerelmeseinek kedvence

Kóstolójegyzet a 2011-es jufarkról:
http://borravalo.hu/2013/06/17/laposa-somloi-juhfark-2011/

Terület: 1,5 ha, Déli oldal
Küldetés: Szívvel-lélekkel a metszéstől a palackozásig

A Marton családi hagyományokat negyedik generációként 2012-től Mundi Gábor végzett borász, borbíráló vette át, művelésben újraegyesítve az elmúlt évtizedekben széttaglalt családi szőlőterületeket.  A Somló iránti tisztelettel és szeretettel munkálkodik a hegy déli lejtőjén és készíti a kor igényeihez igazodva a minőségi borait. Hivatásának tekinti a Somlói bor szélesebb körben való népszerűsítését, a Somlói természeti – és szőlészeti hagyományainak megőrzésén munkálkodó önkéntes csoportunk aktív tagja.

Az új somlói pincészetek kutatói számára garantáltan kellemes meglepetés

Terület: 1,1 ha, nyugati oldal
Küldetés: ”Alföldi borászati gyökerekkel Magyarország egyik leghíresebb borvidékén csúcsborokat előállítani családunk, barátaink és fogyasztóink örömére”

A Pápa Család 2001-ben vásárolt szőlőterületeket és pincét a Somló hegyen. A család eredetileg Alföldi származású, ahol már több, mint 20 éves borászhagyomány áll mögöttük. A Somló mégis olyannyira megragadta képzeletüket, hogy itteni területeik 80%-át újratelepítették, és idejük nagy részét ma már a hegyen töltik. A Séd- és Ragalja dűlőkből származó hagyományos és reduktív erjesztésű technológiával készült fajtaboraik az elmúlt 11 évben számos helyi- és nemzeti versenyen szerepeltek kiváló eredménnyel,  a kizárólag jó évjáratokban készülő késői szüretelésű Juhfarkjuk igazi borkülönlegesség.

Kispince-vadászok és késői szüret rajongók nagy kedvence.

Terület: 1 ha, Délnyugati oldal.
Küldetés: Precizitás, magas minőség, díjnyertes borok.

Aki a Somlón kis pincészetek után kutat, ahol a nagyközönség által kevésbé ismert kincsektől eshet le az álla, a fizikus-matematikus páros tulajdonában lévő Polgár – Mátyásfalvi pincénél jó helyen jár. Cuvée-jük az olasz és hárs egészen különös keveréke, olaszrizlingjeik pedig egyszerűen bámulatosak.  Külön öröm, hogy a pince nem tartja vissza a frissebb évjáratokat, így pl. ezek az olaszrizlingek több évre visszamenőleg párhuzamosan kóstolhatóak. Bár évről évre más-más arcot mutatnak, de az egyértelműen beazonosítható, kiváló termőterület és a kompromisszummentes minőség mindegyikben állandó.

A legnépszerűbb “meglepetés” pincészetünk

Kóstolójegyzet a pincészet 2009 évjáratú Réka Cuvée-jéről:
http://borravalo.hu/2013/06/12/polgar-matyasfalvi-reka-cuvee-2009/

Terület: 1 ha, déli oldal.
Küldetés: “A természet önkifejezése mellett csak minimális szőlészeti-, és borászati beavatkozásra van szükség nagy borok készítéséhez”

A Royal Somló J (Juhfark) egy kézműves bor, amit fogyasztójának élvezetére alkottak. Minimális beavatkozással készült, ezért csodálatosan mutatja meg a fajta jellegét: friss savak, relatíve alacsony alkohol tartalom; illetve az egyértelműen somlói vonásait: ásványokban gazdag, tengeri sóra emlékeztető jegyeket. ( forrás és kép:RS website)

Kóstolójegyzet a pince 2009-es évjáratú J boráról:
http://borravalo.hu/2013/09/02/royal-somlo-j-2009/

Terület: 1,3 ha, Keleti oldal
Küldetés: “Őszinte, tiszta, természetes és kézműves somlai borok készítése”

A tudatos területválasztás ill. némi családi kötődés hatására Andrási László 10 éve vásárolta első, dobai oldalon lévő szőlőjét.  A mára 1,3 hektáros területen a somlai főfajták mellett ősi magyar fajtákból is tervez bort készíteni, így pl. a jövőben kóstolhatunk majd ennél a pincénél Bakatort, Gohért, Sárfehért, Királyleánykát, Kéknyelűt, Budai Zöldet, Zöldszilvánit és Alattermőt.

A 2013-ban debütáló fantasztikus somlai kispincék sorába kiválóan illő  kézműves borászat

Terület: 3 ha, délkeleti oldal.
Küldetés:  Tisztaság, egyszerűség, kompromisszummentesség.

A Somlói Borok több évszázados hírneve fennmaradásának egyik szívet melengető záloga ez az új generációs, volt Apátsági területen és pincében működő Borászat. Évről évre konzisztensen elképesztő minőségű kézműves boraikkal a borászat méltán vált mára “kultuszpincévé”. Mivel minden évben az összes borukat eladják, így minden SAP évjáratváltást egyfajta türelmetlen várakozás előz meg a hazai borpiacon, a termékmarketing nagymesteréhez, Steve Jobs – hoz méltó eseménnyé varázsolva az új apátsági borok piacra kerülését.

A SAP borok kereskedők közötti felosztása a leölt sárkányok, kiszabadított királylányok és örök kárhozatra vetett gonosz haramiák számának tényszerű igazolása után és alapján történik. Mi elég jól állunk sárkányilag, nálunk rendszerint kapható a teljes szortiment, de a 2016-os év keserves lesz: 2014-ben a Somlón szinte alig maradt termés az esők miatt, egy évjáratot ugrunk valószínűleg.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2011-es évjáratú hárslevelűjéről és olaszrizlingjéről:
http://borravalo.hu/2013/10/01/somloi-apatsagi-pince-harslevelu-2011/
http://borravalo.hu/2013/09/13/somloi-apatsagi-pince-olaszrizling-2011/

Kis Tamást a szíve hozta a Somlóra – és sokunk reménye teljesül, mikor arról hallunk, hogy 2014-től végleg a Somló mellett kötelezi el magát. Tamás az egyik legfiatalabb borász a Hegyen, aki két év töretlen egyboros sikere után a 2013-as évjáratban nemcsak új fajtaborokkal, és új Aszó-dűlőbeli területtel bővítette kezdetben pirinyó pincészetét, de az idei év legjobb híreként 2014. tavaszától a Hollóvár pincészet  néhány területének kezelését is átvette.   Három éve ezt írtuk róla: “Tamás keze nyomán várhatóan ilyen igazi nagy Somlói borok születésének lehetünk majd tanúi az elkövetkezendő években – merthogy igazi tehetséget nyert vele a hegy.” Nem tévedtünk. Takács Lajos somlói öröksége jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.

A 2012-es borászati év egyik legnagyobb somlói felfedezettje, 2015 évtől Junibor-tag, az első (és eddig egyetlen) a Somlóról.

Terület: 1,2 ha, nyugati oldal.
Küldetés: Kis családi pincészetből komoly borászattá nőni, a hagyományos kispincészet értékeinek megőrzése mellett

A Szabó pincészetet a helybéliek igen jól ismerik – folyóboraik minden évben maradék nélkül fogynak el következetes magas minőségüknek köszönhetően. Palackba csak a Juhfark kerül – évről évre hódítva az országos szinten viszonylag még mindig ismeretlen pincészetnek újabb rajongókat. id.Szabó Gyula és fia, egy több, mint 500 éves családi pincében borászkodik, teljesen hagyományos módszerekkel. Területük az egyik legmostohább részt foglalja magába a nyugati oldalon:a lejtő szöge itt jócskán megközelíti a 45 fokot, minden egyes tőke kizárólag csak gyalogosan közelíthető meg és kézzel művelhető.

Kóstolójegyzetek a pincészet 2005-ös és 2010-es évjáratú Juhfarkjairól:
http://borravalo.hu/2013/11/05/szabo-pinceszet-somloi-juhfark-2005/
http://borravalo.hu/2013/05/28/szabo-pinceszet-juhfark-2010/

Terület: 2 hektár
Küldetés: Kis családi pincészetként a Somlói borászati és vendéglátós hagyományok szerves részévé válni

A somlóvásárhelyi Szalai család 1964 óta foglalkozik borkészítéssel. 2 hektárt művelnek a déli oldalon, ahol juhfark, furmint és irsai olivér fajtákkal dolgoznak. A borászati eljárásban nem használnak fajélesztőt és savtompítást sem végeznek. A pince 20 fő vendég fogadására is alkalmas. Az elsőként a Somlói Borok Boltjában kapható 2013 -as Szalai Juhfark 1 évig érlelődött tölgyfa hordóban. Jelenleg a pince borainak 1%-a kerül csak palackozásra – 3-4 éven belül viszont a család szeretné elérni hogy a borok fele így kerüljön majd forgalmazásra.

Terület: 9 hektár, északi oldal
Küldetés: Minőség és mennyiség optimális aránya, a hagyományos somlói borkészítési technológiák alkalmazásával.

A Somló-hegy északkeleti oldalán található, összesen 9 hektárnyi birtokon  a tulajdonosok juhfark és chardonnay fajtákkal dolgoznak, szinte 100%-ban új telepítésekkel. A Somló jelenleg legnagyobb összefüggő juhfark-területéről az első kereskedelmi forgalomba kerülő, palackozott évjáratot 2012-ben szüretelték. A pincészet ezzel és a 2013-as évjáratú juhfark borával debütált a Somlói Borok Boltjában 2016. májusában – kirobbanó sikerrel. A borok egyelőre máshol nem kaphatóak, csak boltunkban és a borarum.hu webáruházunkban.

Nagy és kellemes meglepetés lesz ez a pince a 16-os szezonban az újdonságkereső Somló rajongók körében.

Terület: 50+ ha, minden oldalon
Küldetés: “A Tornai Pincészet ars poeticája a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazása” ( forrás: Tornai Pincészet )

Szinte nincs olyan család a Somló környéki falvakban, akinek valamelyik tagja ne ismerte volna a Tornai Pincészet alapítóját, Tornai Endrét – Bandi bácsit – és akinek az életére valamilyen módon ne lett volna hatással, beleértve e sorok íróját is.  A közülünk pár éve távozott karizmatikus alapító életművének méltó jutalmaként még láthatta annak kiteljesedését: a mostanra már a harmadik generáció által irányított Tornai Pincészet a Somló szerves része, a Hegy elképzelhetetlen lenne nélkülük.  Legfőképpen azok a vendégeink örülnek meg nálunk a Tornai boroknak, akiknek már nincs idejük/erejük átmenni a Hegy túlsó végébe a pincészet saját boltjába.

Kóstolójegyzet a pincészet 2009 évjáratú Top Selection Juhfarkjáról:
http://borravalo.hu/2013/09/11/tornai-pinceszet-top-selection-juhfark-2009/

Terület: 0,5 ha, Nyugati oldal
Küldetés: A Somló adta lehetőségek elegáns stílusban és nemzetközi minőségben való megmutatása egyetlen pohár borban.

Tóth Péter a Somló-környékének szülötte, családi szőlőterületeiket kertészeti egyetemi évei alatt, saját ösztöndíjából telepítette újra. Péter mostanra elhíresült, a Somlói Borok Boltjában debütáló 2011-es Kőfejtő  Cuveé-jét a piacra kerülése után azonnal Budapest Borának választották. A pince első fajtaborai 2016 – ban kerültek a piacra. Ezek a Somló 4 fő fajtájából készültek: juhfark, furmint , hárslevelű és olaszrizling . A Kőfejtő márkanév a pince elhelyezkedésére utal – ez a Somló nyugati oldalán az 1900-as évek elején rövid ideig működő régi kőfejtő mellett található ugyanis.

“A Várkapitány Pincészetet 2007-ben alapította Csáki Tibor. A valamikori Inhauser Pincészettől megvásárolt területeken kezdett el gazdálkodni a hegy északi oldalán, a Somlói vár tövében. A néhány hektáros birtok mára 15 hektárosra növekedett. Ezzel a birtoknagysággal méret tekintetében a Somlói borvidék középmezőnyébe tartozik…

A Várkapitány Pincészet kézműves borászat. A borok hordóban erjednek, és legalább egy évig hordóban érlelődnek. Boraink testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat. “

Forrás: Várkapitány pincészet

A somlai pincészetek közül talán az egyik legszebb célból létrejött gazdaság.  Tokaji és villányi területeik mellett Somlón a déli oldalon a volt ciszterci apátsági dűlőben találtak “otthont” álmaiknak Zsiraiék, ahonnan 2012-ben a Somlóról elsőként piacra került boraik a Somlói Borok Boltjában debütáltak. A Somlai sorozat nagy ígéretű, a Somlót utolsó cseppig “visszaadó”, ugyanakkor könnyed és tiszta borok. Webáruházunkban a pincészet tokaji borai is kaphatóak.

Egyik legnépszerűbb borászatunk, fiatalos, üde, kiváló marketing háttérrel.