#govolcanic 2016 – ebben mesterkedtünk az elmúlt félévben

raspi hishand with rock small

Magyar vulkanikus borok Angliában – 

2016. júniusában útjára indítjuk legújabb vállalkozásunkat, amit egymás között #govolcanic projectnek neveztünk el – aztán ez a név jól rajta is maradt.

A project keretében kárpát-medencei, főként vulkanikus, vagy más egyedi adottságú termőhelyről származó, különleges borokat mutatunk be az angol piacon. A borok értékesítésén túl nem titkolt célunk, hogy felkeltsük az angol borkedvelők érdeklődését ezek iránt a világszinvonalú termőhelyek, és általánosságban a több ezer éves közép-kelet európai borkészítési hagyományok iránt. Borbemutatóink ezért nem csak egyszerű borkóstolók lesznek majd, hanem egyben virtuális idegenvezetést is kínálunk majd az érdeklődőknek az adott borvidék mikroklímája, kőzettípusai és őshonos szőlőfajtáinak megismerésére. Készíttettünk pl. mini-animációt a tanúhegyeink kialakulásáról, profi fotósunk, Nagy Gábor végigjárta a a pincészeteket, hogy egyedi és termőhely-specifikus fotósorozatot készítsen számunkra, a bemutatkozó prezentációnkban pedig kitérünk a teljes pannon-régió bortermelő hagyományaira is.

A projectben résztvevő borászokat hazai és nemzetközi szakértők segítségével és ajánlásával választjuk ki ill. hívjuk meg. A project indulásában részt vevő alapító borászok száma tíz: hat borászat a Somlóról, egy Tokajból, egy Sopronból, egy a Balatonról és egy borászat pedig Egerből vállalta ezt a sok szempontból szokatlan megmérettetést.

A project alapötletét John Szabó Magyar származású kanadai Master Sommelier 2016. szeptemberében megjelenő, a világ vulkanikus borvidékeiről szóló “Volcanic Wines” könyve adta. Az általunk képviselt borvidékek mindegyike szerepel John könyvében, számos borászat név szerint is. Nem hiába hívja John maga is Magyarországot “vulkanikus központ”-nak. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy John magyarországi borászata is az alapító tagjaink között van.

A borászatokat és a közös marketing munkát a Somlói Borok Boltjának angliai vállalkozása, a Witness Mountain Ltd. irányítja és fogja össze.

A közös megjelenések egy brandnév alatt futnak majd, ez az angol cégünk nevéből ill. a tanúhegy szó szó szerinti lefordításából Witness Mountain Wines lett. ( az angolban nincs ilyen kifejezés egyébként, hogy tanúhegy ) A szlogenünk  “a different perspective” arra invitálja az angol fogyasztókat, hogy egy új, a megszokottól eltérő nézőpontból közelítsenek hozzánk, ill. hogy legyenek bátrak és nyitottak ezekre a számukra szokatlan borokra. A nevünkben a w és m , valamint a p és a d betűkön alapuló “megfordítós” játék erre a szokatlan perspektívára utal.

WM-and-different-perspectives_CMYK

A brandnév kidolgozását és a grafikai tervezést egy londoni reklámügynökség végezte, itt olvashatjátok saját beszámolójukat a folyamatról ( a cikk angol nyelvű ) .

A szociális médiákon minden ezzel a projecttel kapcsolatos bejegyzésben és hírben a #govolcanic hashtag-el dolgozunk . Ezt a hashtaget használjuk a hazai vulkanikus borok, borászatok, régiók egyenkénti, akár a projecten kívüli bemutatásakor is, remélve , hogy idővel a Witness brandnév alatt lehetőségünk lesz még több borvidék és borászat képviseletére is.

A tíz alapító borászat első alkalommal június 17 és 19 között lép majd a nagyközönség elé az első Londoni Borfesztiválon, itt borászonként 2 bort mutatunk majd be.

Jegyek és további információk itt. 

A project hivatalos “launch” eseménye , azaz megnyitója Július 1-jén lesz majd Londonban, egy privát fogadás keretében. A fogadásra nem csak hazai és külföldi szakértőket, Master of Wine-okat, sommelier-ket és angol borszakembereket hívunk meg, de azokat az aktív résztvevőket és segítőket is, akik a project 6 hónapos felépítése során velünk dolgoztak annak sikeréért.

A projectnek egyelőre még csak Facebook oldala  van, itt olvashattok a legfrisebb híreinkről és borászainkról . Az oldal nyelve angol. Weblapunk a launch eseményen debütál majd.

Borainkat továbbra is a www.borarum.hu oldalon tudjátok házhoz rendelni.

A #govolcanic project alapító borászatai régiónként:
Balaton : 2HA
Eger : J+J ( John Szabó és dr. Stumpf János )
Somló : Fekete Pince, Kolonics Pincészet, Somlói Apátsági Pince, Somlói   Vándor Pince, Szóló Szőlő Borház, Tóth Pince
Sopron : Ráspi Pincészet
Tokaj : Zsirai Pincészet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.